Het ontstaan van Waskracht? Dat zit zo!

29-09-21

HELMOND - Met de voorstelling ‘Wan Circus’ toerde Waskracht vier weekenden lang langs 23 buitenlocaties in de wijken van Helmond. Het publiek heeft genoten en de spelers ook. Zondag 26 september speelde Waskracht haar allerlaatste buitenvoorstelling op het terrein van het Carolus Borromeus College. Wethouder Cathalijne Dortmans was een van de toeschouwers en werd meteen door clown Dolmar uit het publiek gevist. Of ze verliefd op hem zou kunnen worden?

Wie erbij was weet het antwoord. Ook dat ‘Het Geweten, gespeeld door Wim Peters, wethouder Dortmans aanwees als 'de moeder' van Waskracht. Dat zit zo!

De initiatiefnemers van Waskracht zijn Wim Peters en Anneke Schröder. Zij waren in 2018 al de creatieve en drijvende kracht achter schooltheaterproject Xperiment. Daarin brachten ze scholieren van verschillende middelbare scholen bij elkaar om samen een theatervoorstelling te maken. Het werd een educatieve voorstelling, door en voor scholieren, over groepsdruk, identiteit, vooroordelen en de gevolgen ervan. Jonge mensen van alle schoolniveaus die elkaar normaal gesproken niet zo snel of nooit zouden ontmoeten, speelden nu samen de sterren van de hemel.

Voor Anneke Schröder en Wim Peters is cultuur, zoals theater, bij uitstek een manier om verbinding te leggen met de ander. Als we elkaar beter kennen en begrijpen, kunnen we beter samenleven, is hun visie. Een visie die wethouder Dortmans van harte deelt. “Nadat ik een voorstelling had gezien en erover napraatte met Anneke en Wim, zei ik vrij terloops dat het me als nieuwe wethouder al was opgevallen dat Helmond uit elf wijken bestaat maar niet één Helmond is. Die opmerking heeft hen aan het denken gezet, hoorde ik later. Daar kwam het beeld uit voort van de wasvrouw die vroeger door de Helmondse wijken trok om de was op te halen. En daarmee was Waskracht geboren.”

“Net als Xperiment is Waskracht ook gemaakt met allerlei verschillende mensen uit de wijken van Helmond, geen van allen professionals. Ongelooflijk wat ze er samen met veel oefenen en spelen van gemaakt hebben. Wat me opviel was heel veel energie, prachtige kostuums, een leuke rode draad in het verhaal en grappige improvisaties op reacties uit het publiek. Ik heb een paar keer heerlijk gelachen.”

“De reden waarom de gemeente Waskracht graag steunt, is dat we op allerlei manieren werken aan de sociale samenhang en binding tussen de mensen in Helmond. Daar draagt een project als Waskracht ook aan bij. Wat me als wethouder ook opvalt is dat Helmonders niet heel trots zijn op hun stad en dat mogen we zeker wel zijn. Er gebeuren in Helmond ontzettend mooie dingen, gedragen door heel veel betrokken mensen, zoals hier bij Waskracht. Deze voorstelling draagt hopelijk verder bij aan een trots gevoel over Helmond. Zo’n initiatief steunen we als gemeente graag.”

210926 Waskracht Clown Dolmar en wethouder Cathalijne Dortmans_Tahné Kleijn.jpeg