Theaterproject Waskracht kiest de platte kar als podium

16-11-20

Achter de schermen zijn de voorbereidingen in volle gang. In juni 2021 trekt theaterproject Waskracht op de platte kar door de Helmondse wijken. Net zoals de wasvrouw vroeger rondging om de was op te halen. De Waskracht Karavaan verbindt alle wijken van Helmond aan en met elkaar door een web van verhalen te weven. Verhalen uit het leven gegrepen, herkenbaar voor iedereen, met de was als verbindende factor.

“Komt dat zien, komt dat zien! Het circus is in de stad!” Met een muzikale en kleurrijke karavaan kondigden de artiesten vroeger hun komst aan. Waskracht komt met evenveel bombarie naar je toe dit voorjaar. Het hooggeëerd publiek krijgt letterlijk een kijkje achter de schermen, want daar is het leven echt. Niet opgepoetst en gepolijst zoals een gewone circusvoorstelling in de  piste, maar rauw en vrolijk zoals ons dagelijkse leven zelf. In iedere wijk weer net even anders, maar vanuit dezelfde hartewens van ieder mens om gezien en gewaardeerd te worden. Komt dat zien?

“We beginnen opnieuw bij de basis”, zegt initiatiefnemer en regisseur Anneke Schröder. “We gaan met zijn allen de straat op.” De teleurstelling van uitstel door de Coronacrisis gaf het Waskracht-team tijd voor bezinning en nieuwe ideeën om de voorstelling nog dichter bij de mensen te brengen. “Want dat is wat we willen, mensen uit de wijken samenbrengen en laten zien wat ons verbindt”, zegt mede-initiatiefnemer en projectleider Wim Peters.

De originele cast van twintig spelers uit Helmond staat te popelen om de nieuwe voorstelling samen op te tuigen. We werken eraan dat ook leerlingen van verschillende middelbare scholen en lokaal talent uit de verschillende wijken onderdeel worden van de Waskracht Karavaan. Robert van den Broek schrijft het script. Leon van der Zanden traint de acteurs op improvisatie en speelt mee. Anneke Schröder regisseert de voorstelling. Met zoveel theaterervaring is een succesvolle voorstelling gegarandeerd. 

Komt dat zien in juni 2021 en sluit je nu aan bij onze karavaan op Facebook en Instagram.

Meer weten? Bekijk het interview met Anneke en Wim. Zij waren zondag 15 november jl. te gast bij Dit is Onze Wijk om te vertellen over de herstart van Waskracht.

Waskracht Video call cast 8-11-20.jpg