Maandag Waskracht-dag!

26-08-19

We kennen allemaal de uitdrukking "Maandag Waskracht-dag". Maar waar komt die uitdrukking eigenlijk vandaan? Dat heeft alles te maken met de weekplanning van het huishouden in vroeger tijden.

Tot ver in de 60-er jaren werd in de meeste gezinnen het huishouden volgens een strakke weekplanning uitgevoerd. Dat uitgerekend de maandag Waskracht-dag werd, had te maken met de wekelijkse badderbeurt.  De mensen moesten immers schoon naar de kerk en gingen op zaterdagavond in de teil. Dat badwater werd opnieuw gebruikt en dat mocht niet op zondag. Dat was de rustdag.
Het werd in de week gezet met soda en de volgende dag opgeschuimd met vers water. Omdat chloor werd gebruikt om vlekken te verwijderen, vergeelde het wasgoed enorm, waardoor vervolgens Reckitt blauw moest worden toegevoegd om het weer helderwit te maken.

Er werd overigens niet alleen de was gedaan, maar met het overgebleven sop werden nog de vloeren geschrobt. Ook het materiaal waarmee de was werd gedaan moest worden schoongemaakt en opgeruimd.

Op woensdag 11 september is het trouwens óók Waskracht-dag. Heb jij je al aangemeld voor deze dag? Ga anders snel naar ons Facebook evenement of meld je aan via de website!

Ben je nog nieuwsgierig hoe de rest van de week er uit zag met betrekking tot het huishouden?

  • Dinsdag: strijken en verstellen
  • Woensdag: keuken en toilet (badkamer als die er was)
  • Donderdag: bedden verschonen en slaapkamers goede beurt geven
  • Vrijdag: woonkamer en gang, tevens buiten ramen zemen
  • Zaterdag: buiten harken en boodschappen. Tevens eten voorbereiden voor zondag
7D6A6994 kopie.jpg